Violència de gènere. Allunyament de la víctima

Què ha de fer un home davant d'una trobada casual amb la protegida?

Violència de gènere. Allunyament de la víctima

En els casos de trobades casuals, quan hi ha una ordre d'allunyament, la situació ha de ser resolta immediatament per qui té l'obligació d'impedir que l'apropament a la víctima.

El Tribunal Suprem (TS), en una sentència recent, ha reiterat la seva doctrina segons la qual, quan no es restringeixen els drets de la víctima, aquesta no té l'obligació de limitar la seva deambulació, de manera que, una vegada coneguda la situació de comunicació casual, l'obligació derivada de la limitació imposada correspon al destinatari de la prohibició d'aproximació a la qual va ser condemnat.

Els fets acreditats detallen l'existència de diligències anteriors obertes en un jutjat per un delicte de violència de gènere un a home, al qual se li prohibia acostar-se a menys de 200 metres de la seva exparella, del seu domicili, lloc de treball o qualsevol altre lloc que freqüentés, i comunicar-se amb ella per qualsevol mitjà durant la tramitació del procediment. El condemnat estava prenent una copa en un pub quan la dona va arribar acompanyada de la seva parella actual. L'home la va veure i, malgrat ser plenament conscient de la prohibició d'apropar-se a ella, va romandre al local. La dona va marxar i, un cop fora de l'establiment, va trucar a la policia local.

Condemnat per aquests actes per un delicte d'incompliment de mesura cautelar, apel·la al·legant que no va incomplir la sentència, ja que en cap moment es va apropar a la seva víctima, sinó que es va limitar a no fer res i a quedar-se al lloc.

Tanmateix, el TS diu que és la persona a qui s'ha imposat l'ordre d'allunyament la que està obligada a complir certes restriccions de deambulació, com és el fet de la prohibició d'apropar-se a la víctima.

El fonament és clar: la seguretat de la víctima. La conducta que posa en risc la seva integritat es pot dur a terme per la seva modalitat activa, acostant-se, o omissiva, no retirant-se, quan, de forma casual, es produeixi la comunicació.

El TS ha dit que la víctima és una persona que ha estat protegida per l'adopció d'una mesura de seguretat, i no és la  receptora d'una ordre de prohibició d'apropar-se o evitar la comunicació, ja que la mesura cautelar s'ha imposat a l'autor, que és qui hauria d'haver abandonat el local immediatament.

En situacions derivades d'episodis relacionats amb la violència de gènere, els nostres professionals estan disponibles per proporcionar l'assistència i assessorament necessaris.

 

 


Subscrigui's al nostre newsletter